Subscribe:

17 Kasım 2012 Cumartesi

NFC Teknolojisi

Yanınızda sadece telefon taşıdığınızı hayal ettiniz mi? Evet soru biraz geniş kapsamlı oldu. Şöyle söyleyeyim o zaman: Para, her türlü kimlik, kredi kartları, anahtarlar, biletler gibi şeyleri taşımaya gerek kalmadan akıllı telefonunuzun bunları karşılayabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Evet öyle bir zaman gelecek ki bütün bu sayılanlar ve aklıma gelmeyen günlük hayatta kullanabileceğimiz birçok ihtiyaçlarımızı tek bir telefonla karşılayabileceğiz.
Nasıl ama?

Yazının başlığında görüldüğü üzere NFC Teknolojisini kullanarak. Evet, "Near Field Communication" türkçe tabiriyle "Yakın Alan İletişimi". NFC, iki cihaz arasında arasında elektromanyetik radyo alanlarının etkileşime geçerek bir takım veriler aktarmasıdır. Nedir bu iki cihaz? Örnek verelim hemen. Mesela, telefon ve Para çekme Makinesi. NFC cihazlardan sadece bir tanesi güce ihtiya. duymaktadır. Dolayısıyla etiketler, kartlar gibi pilsiz nesneler de NFC'den faydalanabilir. hemen bir örnek verelim, alışveriş mağasındasınız ve kıyafet alacaksınız ve sadece NFC özellikli cep telefonunuzu etiketinize yaklaştırarak ürün ile ilgili özelliklere, diğer mağazalardaki fiyatlara, tüketici yorumlarına kadar her şeye ulaşabileceksiniz. Ne kadar yararlı ve kullanışlı değil mi? Aslında NFC yepyeni bir teknoloji de değil. QR kodlarıyla da bu teknolojiyle yaptıklarınızın bir kısmını yapıyoruz. NFC bu ve bunun gibi teknolojilerin daha geliştirilmiş daha kullanışlı daha faydalı şekline dönüşmesi diyebiliriz.
Mesela Bluetooth'la kıyaslayalım mı?
Menzilinin kısa olması bakımından Bluetooth'a benzetebiliriz. Ama bu teknolojinin kendine has özellikleri var. Bluetooth'un 10 metre menzili var NFC, 4-10 cm gibi çok daha kısa mesafelerde veri aktarımı yapabilmektedir. Bu kısıtlamanın nedeni de, istenmeyen karışmaların veya dinlemelerin engellenmesidir. Güvenlik açısından.
NFC, bağlantıyı Bluetooth'a göre daha hızlı kurmaktadır. İki NFC cihazı arasındaki bağlantı saniyenin onda birinden daha kısa bir zamanda gerçekleşir.
NFC, radyo frekansı 13.56 MHz'de çalışmaktadır ve 424Kb/sn. hızına ulaşabilir en fazla. Bluetooth ise 2.4GHz frekansında 2.1Mb/sn. hızına ulaşabilmektedir.



Sadık Dereköy


0 yorum:

Yorum Gönder